Проф. Пламен Киров за смесеното гласуване: Необходими са контролни механизми и гаранции за публичност и откритост

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Политиците търсят само технологични решения, защото смятат, че технологията ще им гарантира изборна победа. И затова непрекъснато се пипат правилата. Така в студиото на “Денят започва” проф. Пламен Киров – преподавател по конституционно право в СУ “Св. Климент Охридски”, коментира честите промени в Изборния кодекс.

“Тези, които инициират последната промяна, имат за цел да извлекат бонус на следващите избори. Но забравят простата истина, че изборите се печелят с гласове, а не с технология. Затова няма значение дали ще бъде машинно или ще бъде хартиено, стига да се създадат необходимите гаранции за публичност и откритост и контролни механизми, че това, което избирателите пуснат в кутията или отбележат на машината ще бъде преброено точно. Това е разковничето, което пък ще създаде в избирателите усещането, че има смисъл да се гласува, защото гласът им ще бъде отчетен точно”, обясни той.

Според конституционалиста президентът няма да наложи вето върху предлаганите промени за смесено гласуване в изборното законодателство.

“За да наложи вето, президентът трябва да претендира или за противоконституционност на промените - очевидно такива основания няма да има, а останалото означава той да се намеси по целесъобразност - той да вземе страна, което той няма да направи, според мен”, обясни проф. Киров.

За него няма смисъл консултациите за съставяне на редовен кабинет “да се разтегат така във времето”.

“Това е в рамките на Конституцията, но друг е въпросът дали е целесъобразно в настоящия момент. Така оставени сами на себе си политическите партии в парламента няма да постигнат съгласие за формиране на коалиция, която за застане зад едно парламентарно правителство”, допълни той.

Какво още каза проф. Пламен Киров вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад