Синдикати и работодатели: Депутатите се надпреварват предизборно за социалните разходи

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Не е изненада крайният резултат от вчерашния Тристранен съвет, тъй като предложенията за промени в кодекса на социалното осигуряване и кодекса на труда бяха внесени от депутати и бяха все едно се намираме в предизборна ситуация". Това заяви в "Денят започва" председателят на АИКБ Добрин Иванов.

Според него прекомерната законодателна инициатива в момент, в който нямаме редовно правителство и бюджет за следващата година, навежда на мисълта, че съвсем скоро предстоят избори.

"Ние се опитахме да бъдем обективни заради икономическата ситуация. Депутатите от БСП изпреварващо се опитват да хармонизират директивата за минималната работна заплата, като я обвържат със средната. Ние казваме, че директивата трябва да се хармонизира цялостно, защото там основната идея е да се насърчи колективното трудово договаряне и да се определи адекватен механизъм за определяне на минималната работна заплата.

Вицепрезидентът на КНСБ Огнян Атанасов, който се включи в предаването, също е на мнение, че партиите се надпреварват предизборно.

Подчерта, че предложението за минимална заплата от 850 лв. е на КНСБ и се основава на директивата за минималната работна заплата на ЕС, която ще бъде транспонирана в България много скоро.

"Политическите партии се надпреварват може би предизборно. От това, което се случи вчера, сме съгласни единствено с това предложение за 850 лв. Всичко останало не почива на никакви разчети, на това какво ще бъде отражението върху сегашния или следващия бюджет. Ние настояваме да има нов бюджет с нови социални плащани", заяви Атанасов.

Той коментира, че КНСБ принципно подкрепя предложените социални промени и ги е предлагала и преди, но в момента те са невъзможни, тъй като е нарушена сигурността на бюджета.

Какво още казаха председателят на АИКБ и вицепрезидентът на КНСБ вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад