Проф. Тодор Кантарджиев: Имаме ваксини за България и половина

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

През този месец двойно, а през следващия може и четворно да се увеличи темпът на ваксинацията у нас. Това коментира в ефира на "Денят започва с Георги Любенов" проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести, и член на Националния щаб.

Проф. Кантарджиев даде като примери за успешна масова ваксинация Великобритания, където вече нямат смъртни случаи, и Израел, където държавата и икономиката се освободиха. Ваксините са доказали, че действат, беше категоричен той.

Относно отворените "зелени" коридори за ваксинация, проф. Кантарджиев отбеляза, че "времето е хубаво, има ветрец и при тези условия, когато си навън, рискът от заразяване е много нисък".

"В момента имаме ваксини за България и половина, заяви професорът. Никога не сме казвали, че някои ваксини са лоши, но има такива, които не са минали още европейска регулация", допълни той.

В момента за този вирус знаем много повече, отколкото за останалите. Ако преди 20 години беше станала тази пандемия, трябваше след 20 дни да доказваме заразяване. Слава Богу, че науката е напреднала, отбеляза проф. Кантарджиев.

Според него кризата у нас се управлява много добре.

"Близо сме до колективния имунитет. Аз мисля, че до края на юли-август вече ще имаме достатъчно хора с имунитет в страната", добави той.

Какви са съветите на проф. Тодор Кантарджиев за предпазване от кърлежите в пролетния сезон - вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад