Специално: Музикалната сензация Rag'n'Bone Man за първи път пред българска медия

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Британската музикална звезда Rag'n'Bone man говори за първи път пред българска медия. Защо музикантът не иска да бъде известен и трябва ли мъжете да плачат? Вижте отговорите в интервюто, което Rag'n'Bone man даде специално за "Денят започва с Георги Любенов".

БНТ: Рори Греъм, по-известен като Rag'n'Bone Man. От къде идва този псевдоним?

Rag'n'Bone man: Във Великобритания наричаме "Раг енд Боун мен" вехтошарите, хората които в миналото са обикаляли с каруци и са събирали непотребни вещи. Метали, стари перални - всякакви такива неща. Колкото до псевдонима ми - аз съм музикант, който също като вехтошарите събира различни неща - в случая различни музикални стилове. Така се роди това име.

БНТ: От Ъкфийлд, през Брайтън - до един от най-успешните британски изпълнители. Как се случи това? Преди години сте бил и MC на d'n'b партита.

Rag'n'Bone Man: Да, така започнах - преди около 15 години започнах да се занимавам с музика. След известно време си казах - стига ми толкова (рапиране по партита), искам да се занимавам с нещо друго. Дадох всичко от себе си и вложих много, за да стана певец и текстописец. През изминалите 10 години не спирам да усъвършенствам това, което правя. И ето ме сега - в един много добър етап от живота ми. Мога да представям музиката си пред хиляди хора, да пея по целия свят и съм много благодарен, че това ми случва.

БНТ: Пропуснахме да споменем и групата "Rum Committee".

Rag'n'Bone Man: Ооо, да. Това беше страхотен период - бях част от рап групата "Rum Committee" и обикаляхме из Великобритания. Имаме и съвместен албум. Вече не се виждаме толкова, но когато се чуем, винаги ми казват колко се радват за мен и това е страхотно. За мен времето с тях беше преходен период от хип-хопа към поп музиката. Това беше моето желание. А когато пред теб се появи някаква възможност, трябва да се възползват от нея.

БНТ: Как постигнахте баланса между тези толкова различни жанрове?

Rag'n'Bone Man: Не изпитвам потребност да намирам баланс - мога да правя и двете. Стига да искам. В наши дни имаме свободата да правим такава музика, каквато искаме. Няма кой да ни каже - не, не можеш да правиш така. Когато си свободен, не е нужно да търсиш баланс. Просто правиш каквото си искаш.

БНТ: Чувала съм ви да казвате, че пиенето на ром е сред тайните на този мек глас, който имате. Това шега ли е?

Rag'n'Bone Man: Трябва да се консумира с мярка. Не бива да се прекалява. Само едно питие преди да се кача на сцената.

БНТ: А след това?

Rag'n'Bone Man: Едно преди и едно след участие.

БНТ: Тежи ли ви славата?

Rag'n'Bone Man: Честно ли? Малко. Но в същото време не съм сигурен, че има такова нещо като слава. Успехът, поне в моя случай, зависи от това дали искам да бъда музикант или просто искам да бъда знаменитост. Ако целта ти е да си известен, значи вече не си музикант. На мен не ми пука за славата, не държа да съм популярен - да, хубаво е хората да разпознават музиката ти, но не искам да бъда интересен за пресата. Това не е животът, който искам да водя. Искам само да бъда разпознаваме чрез музиката си. Това е.

БНТ: Предстои ви да издадете нов албум - само след седмица излиза "Life by misadventure". Въпреки мрачното му име - "Живот, изпълнен с неприятност", песните всъщност са доста позитивни. Неочаквано позитивни.

Rag'n'Bone Man: Когато записвах албума, бях в мир със себе си. Щастлив съм и това се отрази и на музиката ми. Когато започнах да пиша първите песни, бързо ми стана ясно, че това ще е албум, който ще бъде от сърцето. Всичко в него е много истинско, много лично, но не по тъжен начин. Може би това е най-откровеният ми албум, в който не оставям нищо скрито. Разказвам за процеса на израстването, на това какво е да станеш голям човек, но и какви отговорности носи това. Особено това да си баща. Имам усещането, че това е една хронология на моя живот и съм изключително горд от крайния резултат. Това е най-доброто, на което съм способен.

БНТ: Записан е на живо, нали така?

Rag'n'Bone Man: Записахме го на живо в студио в Тенеси.

БНТ: Работили сте заедно със страхотни артисти - като Горилаз, Калвин Харис и т.н. А скоро излезе и дуетът ви с Пинк.

Rag'n'Bone Man: Песента с Пинк беше тайна, която доста дълго време пазихме. Но разбира се - както всичко друго - и тази тайна излезе наяве. Истината е, че не планирах никакви дуети в този албум. Исках да си бъде само мой, но един ден си казах, че Пинк би звучала страхотно в точно тази песен и реших да й я изпратя. Тя се съгласи и останалото го знаете. Ако не попиташ, няма как да получиш нещо, а Пинк допринесе много за песента и вярвам, че тя придоби много красиво звучене. Заради пандемията нямаше как да се видим на живо, както обикновено бихме направили. Но се надявам в някакъв момент да имаме възможност да я изпеем заедно някъде. Това би било страхотно.

БНТ: Отрази ли се по някакъв начин пандемията на начина, по който работите?

Rag'n'Bone Man: Пандемията по никакъв начин не засегна работата ми, защото албумът ми беше готов преди да започне всичко това. Но бях засегнат по друг начин, защото изведнъж нямахме възможност да свирим на живо. За нас музикантите това е най-лошата страна на пандемията - да нямаш достъп до публиката си. Защото да си на сцена, да виждаш емоцията на хората пред теб, да виждаш дали харесват това, което правиш, е най-хубавата част от това да си музикант. Бях свикнал с турнетата, с фестивалите и когато това ти бъде отнето, наистина се чувстваш сякаш си загубил нещо много ценно. Но си има и своята хубава страна - имах цяла година на разположение, която прекарах със сина си и семейството си. Това беше хубавото, което намерих в тази трудна ситуация.

БНТ: А да очакваме ли световно турне скоро?

Rag'n'Bone Man: Да! Веднага щом вече имаме право да пътуваме, ще тръгна на турне. Ще свиря навсякъде.

БНТ: Надяваме се и в България.

Rag'n'Bone Man: Ооо, да! Със сигурност ще дойда.

БНТ: И накрая - имате своя благотворителна организация, работили сте и с хора със синдрома на Аспергер. Че сте страхотен музикант - знаем. Но може би малцина са наясно колко добър човек сте. На какво искате да научите сина си?

Rag'n'Bone Man: Искам да го науча най-вече на едно - че не е срамно да изразяваш чувствата си. Важно е да можеш да говориш открито за всичко и да се чувстваш спокоен да го правиш. Един мъж също трябва да показва своята по-чувствителна страна, това не е забранено, не бива да бъде. Трябва да можеш да изразяваш емоциите си, не е срамно да си тъжен. Защото мъжете сме научени, че не трябва да плачем, но истината е, че това трябва да спре. Трябва да научим децата си, че трябва да бъдат открити, емоционални и искрени хора. Ако постигнеш това, значи си добър човек, значи вече знаеш какво е емпатия, какво е любов. А това е всичко, което искам за сина си.

БНТ: Това беше много красиво казано. Благодаря ти, Рори!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад