Проф.Екатерина Михайлова: Преди първия мандат - какви са политическите сценарии

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Бързо свикване на Народното събрание не означава бързи консултации и бързо връчване на първия мандат, но всички сигнали са в посока, че ще се предприемат по-бързо процедурите, заяви в студиото на "Денят започва" проф. Екатерина Михайлова, преподавател по конституционно право и бивш зам.председател на НС и допълни, че конституцията не казва в какъв период от време президентът трябва да проведе консултациите.

По думите й, първо трябва да се зададат политиките, а след това да се определя кабинета, защото от тях зависи не само работата на правителството, но и законодателната програма - те са едно цяло. 

"Парламентарното мнозинство и правителството трябва да правят обща политика, а тя стъпва на политики - външна, вътрешна, финанси, бюджет", допълни Михайлова.

В момента бюджетът е заложен на карта, констатира тя и допълни, че от една страна, това, че е подготвен от служебното правителство, е държавническо, но от друга, бюджетът е най-мощното средство на парламентарен контрол, това е проверка, дали мнозинството в парламента подкрепя политиката на правителството. А сега не е ясно чий е този бюджет, но все пак ние сме в една доста неясна ситуация.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад