Какви са проблемите на здравеопазването

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Над 90% от личните лекари имат договори с неотложни помощи, които работят в извънработно време.

В медицинските дейности сме изцяло дигитално. Единственият случай, в който се налага да има хартия, е когато пациентът трябва да удостовери с подписа си, че дадена дейност е извършена. Това каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

15 минути за преглед би довело до записване за личен лекар в следващата една седмица. Така  Маджаров коментира искането на НЗОК да въведе правило - прегледът при джипито да е най-малко 15 минути.

Към настоящия момент през кабинета на един личен лекар, който има средно между 1500 и 2000 пациента, минават 60-70 човека. В грипна епидемия минават повече.  Ако ги разпределим през 15 минути, веднага може да си направите сметката, защото работното време на всеки личен лекар включва и други ангажименти, не само работа с амбулаторни пациенти, колко човека ще минат? Ние, лекарите, нямаме нищо против да не бъдем толкова натоварени, но трябва съвместно с тези, които го предлагат, да обясним, че гражданите трябва да изчакат 6-7 дни за час при своя личен лекар, коментира д-р Маджаров.

БЛС ще настояват така, както няма лимит за профилактичните прегледи, да няма и за диспансерните прегледи. И това е постижимо.

Повече гледайте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад