Румен Драганов: Новият министър на туризма трябва да премахне корупционните практики

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Предупреждавахме, че ще има силен натиск след 25 юли на нашето Черноморие, че няма да има места за паркиране, но не сме очаквали тази масовост да се става рано, за да се поставят кърпи на шезлонгите, за да се пазят. Това коментира в студиото на "Денят започва" Румен Драганов, председател на Института по анализи и оценки в туризма.

Драганов призова в този дигитален век да направим нещата на плажа електронни. Да се запазва с електронен билет от час до час даден шезлонг, за да има регулация.

По думите му сезонът се развива в тази сложна ковид обстановка и ще продължи, защото доброто време се запазва. Сезонът е уикендов, каза Драганов и подчерта, че тази година в Слънчев бряг хотелиерите са открили, че има български туристи.

Драганов коментира и предложения министър на туризма от ИТН.

"Запознат е добре с частта хотелиерство и ресторантьорство. Спокоен съм по отношение на неговата експертиза", каза още той.

Препоръча политики към подобряването на икономиката и създаване на работни места. "Българите трябва да правят пари от туризма, а не да работим за молдовци, украинци и т.н", каза Драганов.

"Новият министър на туризма трябва да премахне корупционните практики", каза Драганов, визирайки проверките по морето. Заяви, че е не е необходимо да се афишира, когато се тръгва на проверки и че е важен резултатът, а не да се тръгва на проверки "с пълни джобове".

Драганов заяви още, че самият Закон за туризма е корупционен.

"Така е направен законът, че който даде концесията до живот ще получава пари, ако се договорят под масата", каза Ручен Драгнов.

Той призова новият министър да измисли политики, а не да се става рано и да се слагат кърпи на шезлонгите и после да минава наказателен отряд, който да хвърля кърпите във водата. За да има следващ сезон, трябва да създадем доволни туристи, категоричен е Румен Драганов.

Вижте целия разговор във видеото.