Румен Радев: БСП да изпълни мандата съгласно Конституцията и тълкувателното решение на КС

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

БСП да изпълни третия мандат в съответствие с Конституцията и тълкувателното решение на Конституционния съд. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти, след като отдаде почит към Никола Вапцаров по повод 80 години от разстрела на поета.

Президентът има предвид тълкувателното решение на Конституционния съд от 1992 г. То гласи:

"При повече от една парламентарна група по ал. 3 на чл. 99 от Конституцията президентът не е ограничен от числеността на парламентарните групи и не е длъжен да възложи проучвателен мандат на посочени от всяка от тях кандидати за министър-председател. В този случай президентът е оправомощен да извърши преценка, на коя парламентарна група да възложи посочването на кандидат за министър-председател. Когато парламентарните групи са три, президентът е длъжен да възложи на третата парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател. Проучвателният мандат е приключил успешно по смисъла на чл. 99, ал. 4 от Конституцията, когато кандидатът, на когото е възложен, отговарящ на изискванията за избираемост, представи пред президента състав на Министерския съвет".

Вчера Корнелия Нинова заяви, че БСП имат намерение да задържат третия мандат до 15 август, за да се даде на парламента време да работи и да бъдат приети някои важни промени - избор на нов председател на КЕВР, както и промените в закона за КПКОНПИ и избор на председател и на тази комисия.

По-късно следобед обаче изтече запис от заседание на ПГ на "Демократична България" в парламента. Разговорът между Христо Иванов и съпартийците му предизвика политическо напрежение и Слави Трифонов оттегли "Има такъв народ" от преговорите за кабинет. Румен Радев не коментира тази тема.


 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад