Ще се откаже ли Швеция от неутралитета си? Специално за "Светът и ние" шведският посланик Катарина Рагнит

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг обеща Финландия и Швеция да могат да се присъединят към НАТО бързо, ако решат да поискат членство в западния военен съюз.

По този повод в "Светът и ние" специален гост е посланикът на Швеция в България - Н.Пр. Катарина Рагнит. С нея разговаря Евгения Атанасова.

Изглежда, че Швеция и Финландия са поели по пътя към членство в НАТО. Някои смятат, че въпросът е не дали, а кога ще се присъединят към Алианса. Вашата страна - Швеция, е известна със своя неутралитет. Защо предприемате тази стъпка?

Н.Пр. Катарина Рагнит: Първо, благодаря за поканата. Ние още не сме взели решение да се присъединим към НАТО. Разбира се, с агресията на Русия спрямо Украйна, с военните злодеяния настъпи драстична промяна в ситуацията със сигурността в Европа. Как постъпи нашето правителство? То не е взело решение. Това, което правителството реши, беше да се извърши допълнителен анализ на сигурността, включително по въпроса за НАТО. И в този анализ ще участват всички парламентарно представени партии. Така че не, още не сме взели решение. Докладът ще излезе в средата на май - мисля че на 15 май.

Смятате ли, че това ще бъде трудно решение? Как работят шведските политици в това отношение, как протича дебата?

Н.Пр. Катарина Рагнит: Има активен обществен дебат по този въпрос. И винаги е имало интензивна дискусия по него. Ние не можем да променим географското си положение. Такова е разположението на Швеция. Ясно е, че агресията на Русия го превърна в дебат, който влезе в домовете на хората. И това е нещо ново. То липсваше преди. Понастоящем, както казах, правителството извършва този допълнителен преглед на сигурността и поддържа много тесни връзки с финландския парламент.

Какви са политическите преимущества и недостатъци?
 

Н.Пр. Катарина Рагнит: Не бих искала да се спирам на този въпрос. Разбира се, оценките са различни. Местоположението на Швеция е такова, каквото е. Финландия е наша съседка, а Финландия има граница с Русия, която е много, много дълга.

Разбирам. А какво е общественото мнение в Швеция по отношение на членството в НАТО? Как се е променило то и какво оказват проучванията?

Н.Пр. Катарина Рагнит: Разбира се, руската агресия, жестокостите, кадрите, които виждаме по телевизията, промениха общественото мнение. Изведнъж се оказа, че се води война в Европа, което не е приемливо. Това е нещо, с което не сме свикнали. Разбира се, настъпи промяна във възприятията на обществото и по този въпрос се води голям дебат.

Промени ли се мнението на хората напоследък?

Н.Пр. Катарина Рагнит: Общественото мнение действително се промени. Изразяват се повече мнения в подкрепа на членството в НАТО, но тази дискусия трябва да се проведе в парламента и точно това прави правителството в момента в рамките на анализа на сигурността, заедно с всички парии в парламента.
 

Има ли опасения във вашата страна по отношение на нейната сигурност и стабилност? Руското външно министерство предупреди за последици за двустранните взаимоотношения в архитектурата на европейската сигурност, ако Финландия и Швеция се присъединят към НАТО.

Н.Пр. Катарина Рагнит: Човек не може да не изпитва опасения и да не е дълбоко разтревожен от зaплахите, отправяни от Русия, включително заплахи за използване на ядрени оръжия. Тези заплахи са напълно неприемливи. Все пак, Швеция ще направи своя собствена оценка на сигурността си и ще вземе свое собствено решение относно пътя напред.

Смятате ли, че хората се страхуват, че ще има война?

Н.Пр. Катарина Рагнит: Мисля, че хората са дълбоко потресени от това, което се случва в Украйна сега. Не мисля, че хората изпитват несигурност в Швеция.

А ако Швеция се присъедини към НАТО, за което знаем, че още не е взето решение, но ако това стане, как вашата страна ще допринесе за общата сигурност в Европа?

Н.Пр. Катарина Рагнит: Швеция като страна е вече активен партньор на НАТО. Ние имаме дълбоко сътрудничество и висока степен на съвместимост с Алианса. Имаме доста добри способности във въздушното пространство и в Балтийско море. А също така бих искала до добавя, че сме предоставили оръжия и финансови ресурси на Украйна, на украинската армия и мисля че към днешна дата сме седмият по големина донор като цяло в това отношение.

Вие сте посланик тук, в България. Бихте ли ми казали няколко думи за общите ни взаимоотношения и са основните ви приоритети в дейността Ви като посланик.

Н.Пр. Катарина Рагнит: Изключително ми е приятно, че съм тук. Мисля, че България е прекрасна. Като посланик работя в областта на търговските ни взаимоотношения. Мисля, че те могат да се подобрят. Цифрите по отношение на търговията биха могли да са много, много по добри и за двете страни. Швеция е страна със силна ориентация към търговията и се надяваме, че това ще продължи.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад