Ще ядем ли насекоми без да знаем?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Регламентът за нови храни в европейското законодателство ясно посочва какво трябва да се упоменава на етикета на всички храни и как трябва да се обозначават насекомите, така че не е възможно да си купим и консумираме храни, съдържащи насекоми, без да знаем за това, обясни в "Денят започва" директорът на Дирекция "Контрол на фуражите и страничните животински продукти" в БАБХ д-р Иван Генчев.

Опроверга информация от социалните мрежи, че съдържанието на обезмаслено брашно от домашен щурец до 5% не подлежи на деклариране, като подчерта, че брашното от насекоми е алерген и като такъв трябва да бъде обявен на етикета.

"Съгласно Регламента за нови храни 2283 това също е упоменато задължително и в списъка, в който е вписано определеното насекомо, че задължително се изписва видът му, латинското наименование в скоби се изписва на български, т.е. спазвайки изискването на Регламента за етикетиране и представяне на храните, наличието на насекоми трябва да бъде отбелязано или с различен цвят, или да бъде удебелен надписът или шрифтът да е различен, така че потребителят лесно да може да го види и да направи информиран избор", посочи той.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад