Служебният министър на енергетиката Росен Христов: Вариантът, по който работим, е да намерим газ на оптимална цена

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Имаме газ до септември. Има откъде на данемир газ и до края на годината, това заяви в студиото на "Денят започва" служебният министър на енергетиката Росен Христов.

Уточни, че проблемът не касае толкова количествата, колкото цената. "Ако сега обявим, че плащаме пет пъти по-висока цена, ще имаме колкото искаме газ. Оферти за газ има много. Проблемът е в доставката. Повечето оферти са за LNG, за които пък няма слотове." Министърът на енергетиката обясни още, че има слотове, които се предлагат от частни компании, но те не са икономически изгодни за нас.  

Обобщи, че нямаме договорен газ до края на годината. Трябва да намерим алтернативни източници. За момента недостигът е от около 30% от заявеното или планирано потребление, което се равнява на консумацията на "Топлофикация София". Изборът е между това да се плати огромна сума или София да остане без парно.

"Вариантът, по който работим, е да намерим газ на оптимална цена", заяви Христов. Уточни, че цената може да е значително по-ниска от тази, която плащаме в момента. Има очаквания за стабилизация на световния пазар. Има и обратни прогнози.

На дневен ред стоят всички възможни източници за доставки на газ, включително и "Газпром", но това е последният вариант.

"Още не сме започнали да търсим контакт с тях, защото гледаме да изчерпаме всички възможни варианти. Това е последен вариант, но не сме ги изхвърлили от листа с опции."

Христов заяви, че кабинетът на Кирил Петков "не е спирал да си говори с "Газпром" и коментира, че има преписка, според която са "водени преговори, отправяни са писма и е платена колосална сума за адвокатски консултации, които да поддържат тези преговори".

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад