Драгомир Заков: Проблемът с бойната ни авиация е наистина сериозен

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Има проблем с бойната ни авиация и проблемът е сериозен, това заяви в "Денят започва" бившият министър на отбраната Драгомир Заков.

Сегашният кабинет има всички предпоставки да работи по различните опции, включително и споменатата от министър Стоянов опция с Полша. "Тя не е най-добрата, не е може би и единствената, но все пак е опция. Така че има много добро наследство по тази линия, но проблемът е наистина сериозен", отбеляза още веднъж той.

Заков се спря и на сроковете за пристигането на F-16, като обясни, че когато се говори за оперативна готовност, се има предвид овладяването на самия самолет в неговата цялост като цялостна оръжейна система. "Това изисква време. Има преход между съвсем различен изтребител, какъвто е МиГ-29 към F-16 - един много съвременен самолет", обясни той.

Посочи, че при договор, сключен между две правителства, "формално никъде в договора няма да има записано "компенсация". Има различни опции - има 25 млн. - помощ от САЩ по втория договор. Това е вид компенсация. 9 млн. и половина са за обучение на пилоти - това също е вид компенсация." Уточни, че е договорено, ако се забави доставката на първите 8 самолета отвъд 2025 г., можем да поискаме отлагане на вноската за вторите 8 самолета, което също е вид компенсация.  

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад