Стефан Манов от ОС на ЦИК: Най-добрият начин за избори в България е машинният вот

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Най-добрият начин за провеждане на избори в България е машинният вот и за щастие в секциите с над 300 избиратели по списък той ще бъде единственият начин за гласуване на следващите предсрочни избори на 2 октомври. Това каза в “Денят започва” Стефан Манов - заместник-председател на Обществения съвет на ЦИК.

"Огромната част от избирателите се намират в секции над 300 избиратели по списък. Моите притеснения са по-скоро за това, че ЦИК трябва бързо да се организира, за да проведе една сериозна, разяснителна информационна кампания за машинния вот, за да има в общественото пространство спокойствие, че машините наистина са по-добрият начин за упражняване на вота на избирателите”, продължи той.

По думите му машинният вот гарантира точното отчитане на всеки един подаден глас, премахва грешките, поправените протоколи при 2/3 от комисиите, премахва "нощните баталии” пред РИК-овете при предаването на изборните книжа, отчита точно преференциите на избирателите.

Няма доказано вмешателство в машините, категоричен беше Манов. Той акцентира, че България не е единствената европейска държава с машинен вот и даде пример с Белгия, където 2/3 от населението гласува машинно повече от 10 години, нещо повече - там се използват същата марка машини, като в България

Стефан Манов заяви още, че машинният вот да намалява избирателната активност.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад