Кога България ще има медицински хеликоптери?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Здравното ни министерство обяви обществената поръчка за закупуването на шест медицински хеликоптери за нуждите на Спешната медицинска помощ и БЧК, за необходимата апаратура и обучението на екипи от инженери и пилоти. Първият хеликоптер се очаква да пристигне у нас през декември 2023 година, а останалите - през шест месеца до края на април 2026 година.

Защо се оказахме единствената европейска държава без медицински хеликоптери? А имаме ли обучен персонал, който да ги обслужва? В студиото на “Денят започва” темата коментираха инж. Мариян Боновски – член на Световната хеликоптерна асоциация, и Виктор Иванов - активист за каузата ХЕМС.

Виктор Иванов отбеляза, че този проблем се дискутира поне от 2012 година.

“Имаше няколко обществени поръчки - 2020 г. за 20 млн., 2021 г. отново имаше, всичко започваше с голям оптимизъм и в крайна сметка нещата не се довършваха”, допълни той.

Неговото обяснение е, че у нас има няколко лобита, които се противопоставят едно на друго и “като че ли всичко опира до парите - кой ще оперира, кой ще го направи, кой ще вземе печалбата”.

Според инж. Боновски е добре, че у нас се създаде дружество за спешна медицинска помощ по въздух, но то сякаш е филиал на ПП “Продължаваме промяната".

"Буквално се слага човек, който няма идея от спасителна помощ, който не е виждал хеликоптер… Единият от членовете на борда е лекар с обща медицина и няма нищо общо със спешна помощ… А друг човек в самото дружество също е член на УС на “Продължаваме промяната”, допълни той.

Боновски настоя държавната структура да се поема от професионалисти.

Какво казаха те вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад