Министър Никола Стоянов: За 2 месеца ВМЗ има загуби над 100 млн. лева

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Аз и екипът му ще градим мостове, ще награждаме там, където може, където има нещо хубаво направено, ще го продължим. Дадох знак в тази посока с оставането на заместник-министър Данчев. Ще подкрепя всеки човек с експертиза, назначен от госпожа Нинова. Това обеща в студиото на “Денят започва” служебният икономически министър Никола Стоянов.

По думите му нито преди, нито сега България изнася оръжие с краен получател Украйна и се спазва решението на парламента.

"През последните 5-6 месеца се откриха големи възможности пред нашия военно-промишлен комплекс, които не се използват. Особено държавните предприятия са поставени на колене в момента, вместо да берат плодовете на високото търсене, да съберат пари за инвестиции, за обновления. Сега е моментът да се модернизират и да усвоят нови технологии - той беше изпуснат. Последните два месеца, само във ВМЗ загубите са над 100 млн. лева покрай действията на бившия министър", каза Стоянов.

В рамките на тази седмица ще има заседание на междуведомствената комисия, подчерта той. Липсата на такива заседания се отразява пряко на фирмите, защото те не могат да внасят или изнасят - “замира търговията”.

“Загубите на ВМЗ са поради влошени показатели на производството - много по-малко се произвежда, но и заради неработата на комисията, а и междуведомствения съвет - не са издавани лицензи, инвеститори обмислят оттегляне”, обясни служебният министър и подчерта, че оттеглянето на инвеститори е изключително тревожно и е “реална заплаха”.

По повод доставките на газ министър Стоянов каза, че до края на седмицата ще бъде обобщена информацията от запитванията към предприятията за необходимите количества газ, кои от тях могат да минат на алтернативно гориво и колко могат да намалят консумацията на газ.

Той заяви, че пазарът трябва да регулира регулира цените и не подкрепя определянето на тавани на каквото и да е.

Какво каза служебният икономически министър за мерки, които ще предприеме Министерство на икономиката в помощ на бизнеса и назначенията в ДКК вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад