Татяна Дончева: Искаме да не се вижда дългата ръка на ДПС в правителството

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Предстои да върнем парламентаризма от 90-години с един разгорещен парламент, но с доводи и с ярко политическо присъствие, каза в "Денят запчва с "Георги Любенов" Татяна Дончева, зам.-председател на Народното събрание от "Изправи се.БГ. Ние идваме".

Дончева коментира възможностите за създаване на правителство, като припомни, че трябват 120 депутата, дори с 10-20 повече, за да върви всичко гладко.

При силно фрагментиран парламент се дава политическата отговорност на най-голямата партия, която засъжаление има само 65 гласа. За да бъде споделена тази отговорност, означава, че партиите, чиято подкрепа се иска, без да вкарват хора, сформираното правителство трябва да бъде достатъчно надеждно, за да изкара един продължителен период от време, коментира Татяна Дончева.

От "Изправи се.БГ Ние идваме" искат да не се вижда дългата ръка на ДПС в правителството. И Дончева поясни: "Това означава не ДПС да не гласува правителството, а да не се виждат персони, които са свързани със сделките на Пеевски от съвсем близкото минало, защото ако ще разграждаме модела ГЕРБ, трябва да е ясно, че трябва да разграждаме и икономическите схеми. Икономическите схеми на модела ГЕРБ бяха икономическата симбиоза между Пеевски и неговите фирми и разклонения - Мирински, Велико Желев, Домусчиеви и т.н. - и ГЕРБ".

Вижте целия разговор с Татяна Дончева.