Тленните останки на Фердинанд I пристигат у нас

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

76 години по-късно тленните останки на най-дълго управлявалия в Третата българска държава монарх се завръщат у нас. Цар Фердинанд I Български ще бъде погребан в България. Журналистът Георги Милков коментира в "Денят започва" ролята на царя в българската история и предстоящите церемонии.

Идеята тленните останки на цар Фердинанд да се завърнат в България е от доста години. Това е исторически момент, заяви той и допълни, че се надява в рамките на нашия живот останките на още един цар да бъдат погребани у нас, визирайки цар Самуил.

76 години по-късно: Тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени у нас

Георги Милков разказа, че през всичките тези 76 години останките на царя се съхраняват в един пътен ковчег. Историческите събития през изтеклите години са много.

"Царят умира в Кобург през 1948 година, видял с очите си катастрофата на този континент слред Втората световна война. Видял с очите си смъртта на двамата си синове. Умира сам, в изгнание. След смъртта му политическата обстановка в България е такава, че въобще не може да се говори за съдбата на тленните останки на цар Фердинанд. Говорим за времена, когато гробът на неговия син - цар Борис Трети, е взривен и поруган."

Идеята за пренасянето на тленните останки на цар Фердинанд у нас изкристализира след 2000 г., като един от двигателите за осъществяването ѝ е Гиньо Ганев.

Предвидена е официална церемония, държавна, каквато се полага на царя, няма да има, отбеляза Милков.


Вижте целия разговор във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад