Васил Симов: През годината на пандемия нямаше поевтиняване на стоки

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Стоковите борси в началото на пандемията миналата година сякаш се стъписаха и това пролича най-вече при търговията с петрол преа април 2020 г., след което ситуацията се нормализира, каза в "Денят започва с Георги Любенов" Васил Симов, главен изпълнителен директор на Софийската стокова борса. 

По време на тази пандемия почти нямаше поевтиняване на стоки, което е изненадващо, отбеляза Васил Симов. Анализаторите са очаквали спад на цените поради намалено потребление, но това не се случи. 

"Повечето стоки започнаха да растат плавно от пролетта на миналата година до края на годината. Едно намаление на цените се забеляза след началото на годината, но за всяка една стока си има отделно обяснение", коментира главният изпълнителен директор на Софийската стокова борса. 

Житните култури са най-борсовите стоки, царевицата е най-произвежданата такава. Изненадващото е, че при ръст на производството в световен мащаб, цената също расте, а пазарно погледнато трябва да е обратното. При пшеницата ръстът е около 11-13%, което е нормално, отбеляза Васил Симов. Много висок е скокът на цената при слънчогледа - от 35-39 долара на тон до над 750 долара в края на годината, което е доста смущаващо и говори за явен недостиг на тази суровина на пазара. 

На какви стоки още се спря Васил Симов и как са се движели цените - вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад