Велизар Шаламанов и Димитър Гърдев: Президентът Зеленски, освен благодарност, ще има и конкретни искания

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Това не е първото посещение на президента Зеленски в държава от НАТО и ЕС. Ние може да очакваме той не само да изрази благодарност за помощта, за подкрепата, за позицията на България, но той е президент на една страна, която е подложена на брутална агресия от Русия и за него всеки патрон, всеки снаряд, всеки самолет, всеки хеликоптер, всеки танк е от жизнено важно значение, заяви в студиото на "Денят започва" Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната. 

"Днес ясно беше заявено, че всеки забавен ден от контраофанзивата това са нови минни полета, които създават дългосрочни проблеми, както знаем от опита в Босна и Херцеговина. Така че, аз съм почни уверен, че президентът Зеленски, освен благодарност, ще има и конкретни искания и очаквания за задълбочаване на помощта от България, защото ние сме близко и имаме своите възможности и в индустрията, и в армията."

По думите му, има и друг въпрос във връзка с декларацията. Подкрепата на членството на Украйна в НАТО е изключително важна, защото само това членство може да стабилизира ситуацията в нашия регион.

"Поставяне на такова условие, "когато се възстанови мира на територията на Украйна", е не много помагащо този процес. Много по-точна е формулировката в декларацията предложена от правителството - "когато условията позволяват", без да се говори за мир."

Разбира се, трябва да има подкрепа за Украйна, бе категоричен Димитър Гърдев, дипломат и бивш председател на Комисията по външна политика в 46 НС.

"Ние сме взели такова решение и като страна-членка на ЕС, и тя е и в политически план, и в икономически, и във военен - правич това, което е във възможностите ни. Това посещение ще има и такава страна, ще чуем от президента Зеленски какви са неговите искания и нека той да види на място, какви са нашите възможности."

Вижте целия разговор във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад