Ясен Тодоров: Ако е имало други хора в колата на Семерджиев, те нямаше да са живи

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Доказателства по делото срещу Георги Семерджиев, който причини жестоката катастрофа на бул. "Черни връх" в София, сочат, че не е имало други хора в автомобила му. Това заяви в "Денят започва" заместник-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров в коментар на най-новата теза на Семерджиев пред съда, че не той е управлявал автомобила по време на произшествието, а млада жена, с която се е запознал в Инстаграм.

"Ако в този автомобил се возеха други хора, те нямаше да са живи или поне щеше да има следи от тях. Най-важното е да се установи кой е извършителят на деянието, а всички факти в хода на разследването говорят за неговата виновност. Но аз не мога да съм на мястото на съдията, който ще вземе решение по делото", каза Тодоров.

Тодоров допълни, че очаква делото срещу Семерджиев да приключи още утре.

Заместник-председателят на НСлС определи като противоконституционна договорената ротация за председателството на 49-ото Народно събрание.

"Стартът на това Народно събрание даде една много лоша заявка за поредното нарушаване на конституцията. Ротационното председателство е в разрез с конституцията. Това е все едно президентът Радев и неговият опонент на балотажа - проф. Герджиков да кажат, че сключват джентълменско споразумение, за да обединят всички българи, и на три месеца да се сменят. Има един президент, един председател на Народното събрание, един главен прокурор. Още повече, че няма никаква гаранция, че след 3 месеца този човек ще бъде избран, а това ще отврати още повече българския гласоподавател", каза Тодоров.

Той призова депутатите от 49-ото Народно събрание да се заемат първо с конституционните си задължения, а после да мислят за съдебна реформа.

"Да попълнят парламентарната квота на ВСС, инспектората към ВСС, да изберат двама конституционни съдии – грозно звучи да не избираш този, който ще контролира теб. Ако са радетели за правосъдие, първото нещо е да изготвят правила и в най-кратък срок да попълнят ВСС. От 1991 година досега за първи път се случва тозичуерничерни прецедент да не бъде избрана парламентарна квота", изтъкна Ясен Тодоров.

Според него съдебната система у нас работи добре, а дебатите за съдебната реформа се случват без участието на магистратската общност. Според Тодоров предложенията за промени на правомощията на главния прокурор и идеята в парламентарната квота на ВСС да няма действащи магистрати "не са реформа, а политически лозунги".

"Не повече от 3-4% от българските граждани са имали пряк досег с правосъдието, но 70-80% казват, че то не е справедливо. Аз убедено твърдя, че голямата част от българските прокурори, съдии и следователи са професионалисти", изтъкна той.

Целия разговор вижте във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад