Политическите ходове - между диалога и разделителните линии

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Александър Симов от БСП, Димитър Ганев от изследователски център ТРЕНД и Мирослав Севлиевски, бивш министър на енергетиката, коментираха в "Денят започва" политическата ситуация, възможността за съставяне на правителство, какви са сценариите и възможните ходове на политическите партии.

Румен Радев започва днес консултациите с парламентарно представените партии преди да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет.

"В предното Народно събрание президентът даде изключително голям толеранс към политическите партии, не мисля, че това ще се спазва сега и ако не се състави кабинет, ще имаме избори през м. юли. Проблемна беше ситуацията, в която се чака твърде много и се поставя въпросът евентуални предсрочни избори да бъдат две в едно. Проблемна е за президента, защото той трябва да организира изборите.Избори две в едно - парламентарни плюс местни, плюс евентуален референдум; хартия плюс машина, плюс две преференциални листи за общински съвет и за парламент би могло да доведе до истинска катастрофа, атака върху легитимността на вота и всичко това да падне като отговорност върху държавния глава", каза Димитър Ганев.

Александър Симов отбеляза, че сега, за разлика от предишния парламент, разговори между политически сили се водят, макар че не се знае какво точно представляват тези разговори.

"Те излизат помпозно и казват: ние имаме законодателна промяна. само че в моята представа законодателна програма се прави от управленско мнозинство. Въз основеа на какво приемаш законодателна програма, когато ти не сиу казал" ние сме в коалиция", коментира Симов.

Според Мирослав Севлиевски президентът иска да каже, че не иска повече да носи отговорност и тъй като е образован президент и знае какво е тактика и стратегия, вижда, че и неговият кабинет почва да се изчерпва и затова бърза. Той коментира и водят ли се преговори за съставяне на правителство.

"Пълна глупост и лъжа е, че преговорите за правителство трябва да са публични, под камерите с биене на тъпани и викане на ура. Добре е , че не се говори за правителство, което често означава, че се говори реално", отбеляза Севлиевски.

Вижте целия разговор.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад