75 години болница "Лозенец"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Университетската многопрофилна болница "Лозенец" в София отбелязва 75-ата си годишнина.

За празника от лечебното заведение са подготвили изложба, която показва някои от щастливите моменти на пациентите, както и ключови моменти от историята на болницата. Днес ще бъде направена и първа копка на параклиса "Вяра, Надежда и Любов".

"В момента тук специализират над 150 млади специалисти. Всички наши студенти, обучавани във факултета, имат възможност при желание да останат и да продължат професионалния си път при нас - да специализират. Непрекъснато работим и се стремим да привличаме млади специалисти, които са извън България. Вече имаме един колега, който след 10 години работа в Германия се върна при нас и сме в контакт и с други специалисти, които имат интерес да се завърнат у нас", каза директорът на УМБАЛ "Лозенец" Христо Стоянов.

Най-новата специалност в лечебното заведение е лицево-челюстната хирургия.

Основите на бившата правителствена болница са положени през 1948-а година с откриването на поликлиника, която да обслужва тогавашния политически елит. Постепенно от поликлиника се превръща в болнично лечебно заведение.

През последните десетилетия УМБАЛ "Лозенец" отваря вратите си за всички пациенти, а през 2003 става основна клинична база на новосформирания медицински факултет на СУ "Свети Климент Охридски".

"През годините болницата от специализирана структура, която обслужва тесен кръг от хора, се превръща във високоспециализирано болнично заведение, което е отворило врати за всички български граждани. Ключово за нас през всичките тези години е изключителното отношение към пациентите и приемствеността между поколенията, които са се превърнали в традиция. Надявам се, че ще запазим тези посоки и през следващите години и ще работим за още по-добро и още по-професионално и квалифицирано отношение към нашите пациенти", каза Христо Стоянов.

Още подробности вижте във включването на Алекс Донев.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад