За ситуацията в Афганистан - разговор с Георги Милков и Мохамед Халаф

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Талибаните в Афганистан завземат провинция след провинция и са готови да атакуват столицата Кабул. Стотици хиляди афганистанци от Западните провинции на страната премиха границата с Иран и тръгнаха към Турция. Миграционният натиск по турско-иранската граница доведе до политическо напрежение в Анкара. Властите в Турция все по-трудно удържат мигрантския поток, който се насочва към Европа.

 

"Талибаните не се чувстват уязвими, напротив, те са силни. Както се казва и се знае правителството управлява Афганистан през деня, а през нощта талибаните. Има по-голям план за изненадващото изтегляне на американците" това заяви журналистът Мохамед Халаф в "Денят започва" по повод оттеглянето на американските войски от територията на Афганистан.

 

Халаф заяви още, че американците искат да дестабилизират целия този регион. "Те искат да хвърлят Китай, Русия, Иран и другите страни като Афганистан, които стоят зад талибаните като финансиране и въоръжаване, в една ситуация която е много опасна и представлява заплаха за националната сигурност на тези държави", смята той.

 

Георги Милков, журналист от БНТ изрази мнение, че могат да се посочат много грешки в американската политика. "Това че започнаха преговори с талибаните ги легитимира. Това което американците правят не е без умисъл, те не би трябвало да са толкова глупави, за да не знаят какво ще се случи и че всъщност талибаните ще вземат цялата власт и няма да следват никакви споразумения. Този замисъл прилича на това да поставиш Иран и Русия в неприятно положение. Талибаните в момента са в територии, в които никога не са били, превзеха всички провинции, Западът и Северът на Афганистан никога не са  били талибански територии, те са в момента в ръцете на талибаните", каза Георги Милков.

 

"Сценарий при който Турция да е дестабилизирана, нас не ни устройва, тя е нужният буфер, който ни спасява в тази ситуация. ЕС може да предоговори с Турция какво се случва в тази ситуация. Не трябва да си правим илюзията, че този мигрантски натиск може да ни пропусне", сподели още Милков. Той смята че настискът ще се засилва и ние трябва да сме наясно с последствията.


"Иран пусна два коридора към Турция, но турците си взеха поука от това и предприеха строги мерки за спиране на тези потоци. Ердоган няма да позволи това", каза още Халиф.


"Другият момент е, дали тероризмът ще се върне. Ислямската държава има 5 000 бойци на територията на Афганистан. Афганистан стои зад цялата война и дестабилизацията на Афганистан, зад провала не само на САЩ, но и на НАТО", заяви още Халаф.

 

Целият разговор вижте във видеото.