Заразените с коронавирус в Дома за възрастни хора в Опанец са в добро състояние

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

14 от ваксинираните срещу COVID-19 обитатели на Дома за възрастни хора с деменция в добричкото село Опанец са с положителни PCR тестове. Те са били имунизирани с препарата на "Пфайзер - Байонтек”, като втората доза е поставена в края на февруари. 

Някои от ваксинираните дори са били хоспитализирани в болница с висока температура и кашлица.

"Тези, които бяха хоспитализирани, бяха още 6 лица. От тях в добро състояние вчера са изписани 4 и са се върнали вече в дома. Двама от тях имат нужда от малко повече лечение, но и тях ги очакваме до 4-5 дни да се завърнат в дома", каза в "Денят започва" директорът на Дома за пълнолетни лица с деменция Ева Димитрова.

Тя обясни, че от една година няма свиждания и не са разрешени настанявания. Вероятно заразяването е станало чрез  служител с положителен тест за коронавирус. Ситуацията в момента е стабилна, увери директорът.

Директорът на РЗИ-Добрич каза, че е напълно възможно след ваксинация да има заразени лица.

"В кратката характеристика на продукта е написано, че имунитетът след втората доза се изгражда след десетия ден и затова ние препоръчваме на хората, които се ваксинират дори след втората игла, да спазват противоепидемичните мерки, да избягват контакти, да носят лични предпазни средства, за да дадат на организма време да изгради необходимия имунитет. Ваксината не може на 100% да предпази всички, които са ваксинирани, но тя осигурява много по-леко протичане. Хрота, които са били ваксинирани и са били ковид положителни в дома, наистина нямаха почти никакви симптоми", каза още д-р Светла Ангелова.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад