Безразсъдни водачи превърнаха отсечката Мездра-Враца в писта за Формула 1

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Катаджиите във Врачанско вдигнаха ръце от джигитите на пътя, които карат със скорости над два пъти по-високи от максимално допустимите. Превишената скорост е главната причина за рекордната статистика – само за три месеца във Врачанска област при катастрофи са загинали 9 души, докато през цялата минала години жертвите са 20.

Безразсъдни водачи превърнаха отсечката Мездра-Враца от международното шосе Е 79 в писта за Формула 1, показват снимки от стационарната и мобилните камери на КАТ. Скорости от 170 до над 250 км в час чупят рекордите за безотговорно шофиране.

Янко Харалампиев, началник сектор в Пътна полиция- Враца: - От мобилните системи заснетите нарушения се санкционират след спиране на водача, а от стационарната - с изпращане на електронен фиш. В конкретния случай на снимката през нощта, която е направена на луксозния автомобил с 252 км в час е невъзможно и опасно да се спира през нощта, през деня няма проблеми. Както виждате на втората снимка Мерцедес е със скорост 170 км в час, датата е 14 април т.г., колата е спряна и водачът е санкциониран на място.

Проверките за наркотици са новост в контролната дейност на КАТ, но от началото на тази година вече има няколко заловени дрогирани шофьори. Проверката за упортеба на дрога се извършва по два начина.

Янко Харалампиев, началник сектор в Пътна полиция- Враца: - Едното е с тестери, което се прави на място и другото е със специална машина, която имат само големите дирекции. На водача се дава ето тази част от пипетката, после той натърква в устата със слюнка след това в друго контейнерче се прави смес с друга течност. И на база показанията разбираме дали водачът е употребил наркотични вещества и какви.

Пътните полицаи се оплакаха, че след решението на Висшия административен съд за отмяна на електронните фишове от мобилните камери рязко е намаляла ефективността на контрола. Докато преди за едно дежурство екипите са документирали около 150 нарушения, сега успяват да хванат само по двайсетина.