Джонатан Алън за ситуацията в Украйна и евроизборите в България

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Посланикът на Великобритания в България Н.пр.Джонатан Алън беше гост на "Денят започва".

Първата тема, която посланик Алън коментира, беше ситуацията в Украйна. Това, което се случи в Украйна, е един агресивен и незаконен акт от страна на Русия, в който руски войски окупираха Крим, организираха един фалшив референдум без свобода и част от европейските държави установиха, че Русия анексира Крим за по-кратко време, отколкото да се купи къща в Европа. Същото се случва сега в Източна Украйна. Така че е абсолютно правилно да се изпрати едно силно послание от страните от ЕС към президента Путин и да се направи разлика - тук не става въпрос за руския народ и руската култура, тук става въпрос за руското управление, водено от президента Путин, подчерта Джонатан Алън. Смятаме, че военната агресия не е правилният път напред, необходими са дипломатически разговори между Москва и правителството в Киев - това е посланието, каза посланикът на Обединеното кралство. НАТО провежда учения в Европа от десетилетия и разбира се, че е правилно, когато се вижда как законът брутално се нарушава през 21 век на територията на Стария континент, ясно е, че трябва да се подготвим да реагираме. Тук не става въпрос за военно решение, става въпрос за дипломатически разговори. Международните организации, в които участва Русия - ООН, ОССЕ, Съветът на Европа - всички изпращат мисии с наблюдатели в Украйна и всички казват, че няма никакви доказателства за някакво лошо отношение към руски говорещото малцинство в Украйна. Това е просто претекст.

Посланик Алън припомни ситуацията през 2009 г., когато Русия спря подаването на газ за Европа, след която България изгражда интерконектор с Гърция и България говори с Уестингхаус за нов ядрен реактор, така че България постигна много, но кризата сочи, че не можем да третираме Русия като нормална страна.

Трябва да направим всичко, което е по силите ни като Европейски съюз, за да предотвратим бъдеща агресия и бъдещи опити да се разцепи Украйна.

Посланик Алън коментира и предстоящите избори за Европейския парламент. Отблизо следя новините за подписите и ЕГН-тата, и мисля, че това трябва да бъде разследвано и съответно да бъдат приложени разпоредбите на българското законодателство. Последните няколко избора, които бяха проведени в България, от международните наблюдатели бяха преценени като честни и справедливи, припомни Джонатан Алън.

Вижте какво още каза посланик Алън в разговора.