Деца първи боядисаха яйца за Великден

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Децата от Мездра изпревариха бабите си и първи боядисаха яйцата за Великден. За четвъртокласниците от основно училище "Св. св. Кирил и Методий" това е поредният урок за народните традиции и християнските добродетели, разказва Илиана Минковска в "Денят започва".

В класната стая на добротата малчуганите са подготвили боите и яйцата и показват, че владеят различни техники за изработване на великденските парашки.

"Първото яйце трябва да е червено, то е символ на здраве", обяснява малката Весела. "Аз правя шарено яйце. Първо го потапям в жълтата боя, после го изваждам и потапям само върха му или до половината – в червената", демонстрира Паулина.

Освен традиционните техники от векове момичетата показват и как се шарят яйца с пастели. Докато те изработват парашките, съучениците им правят великденска украса от рисунки и колажи.

"По традиция момчетата и мъжете не боядисват яйца, а пишат стихове, ходят на църква и рисуват рисунки", уточнява Мариан.

"Тези празници те ще ги разбират по-добре като сами ги преживеят и участват в тях", добавя учителят Николай Давидов.

"За нас Великден е символ на мир, доброта и разбирателство", споделя още Паулина.

И тъй като бабите вече не ходят на училище, децата сами направиха кръстния знак по челата си с първото червено яйце за здраве и благополучие.