По-скъпи зеленчуци в Благоевград по Великден

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

С около 20% се очаква да се увеличат цените на зеленчуците на пазара в Благоевград по време на Великденските празници. Това ще бъде вторият скок в цените на краставиците и доматите само за една седмица. Според търговците причината за новото увеличение е по-високите цени, на които те ще получават зеленчуците от оранжериите, съобщава в "Денят започва" Добрина Грачанлиева.

Килограм домати на благоевградския пазар сега върви от 2.20 лева до 3.20 в зависимост от качеството. Краставиците струват 2.30. Новите по-високи цени се очакват само след два дни. Прекупвачи казаха, че това е, защото ще излезе на пазара с по-високо качество от българските оранжерии.

Костадин Църнаков от петричкото село Първомай сам произвежда марули, репички и пресен лук. Той също ще вдигне цените, защото в събота се очаква да бъде голямото пазаруване. Сега продава една маруля за 30 стотинки, но след дни цената ще е по-висока.

Според купувачи заканите на търговците и производители, че ще вдигат цените по време на празниците е търговски трик, за да се пазарува сега повече.

Хит за този Великден в Благоевград е т. нар. албиноската маруля, която се продава двойно по-скъпо от обикновената - по 70 стотинки.