Нов живот за дървета пред изсичане

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Инженер-химик от София вдъхва нов живот на дървета пред изсичане. Алексей Алексиев украсява с дърворезба паднали и набелязани за премахване дървета в столичната Борисова градина и така ги превръща в произведение на изкуството, разказва Ива Милорадова в "Денят започва".vlcsnap-2014-04-17-09h03m15s141

Алексей се занимава с дърворезба вече две десетилетия, след като институтът към БАН, в който работи, е закрит. В последните четири месеца резбова ударена от мълния върба и набелязана за отсичане от общината джанка.

"Идеята не е нова. Започнах 94-та, направих 12 дървета по центъра на София, доста по-големи от това. Имаше и 15-метрови на "Орлов мост", но всичко изчезна с времето", спомня си той и добавя, че сюжетите да изцяло на горска тематика - животни, птици, растения, насекоми, това, което е в природата, в гората.

Докато работи на открито по цял ден, седем дни в седмицата, Алексей среща очи в очи своята публика. Твърди, че именно за хората е и неговото изкуство.

vlcsnap-2014-04-17-09h04m53s97"На дечицата им е най-приятно да видят как нещо излиза изпод ръцете на човек. И те се включват някой път. Аз им давам да почукат с длетата, да видят как е и те и някои от тях решават, че ще станат резбари", споделя майсторът. "Трудно е за всички, но като една антитеза на това, което се случва. Не може всичко да се руши, трябва и нещо да се гради", убеден е Алексей.

За изработката на красивите произведения той казва, че има нужда само от длето, чук и въображение. Джанката с лица на приказни герои смята да завърши до месеци. Вече търси и следващо дърво, на което да вдъхне втори живот.