140 години от Шипченската епопея - акценти в празничната програма

Темите в този брой на предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Акцент в програмата е "Свободата през детските очи". Невена Петкова припомни, че боевете при Шипка са едни от най-ярките страници в българската история, те са пример за героизъм, родолюбие, саможертва. Честванията от 2011 г. а част от националния културен календар и оттогава се провеждат под патронажа на президента на Република България и са организирани от Областна администрация - Габрово. Слоганът тази година е "Свободата през детските очи".

Какво за децата е свободата, какво за тях е Шипка отговарят ученици от 1 и 2 клас, както и възпитаници на детски градини в Габрово в клипчето, посветено на честванията.

Невена Петкова представи и няколко акцента в програмата: "На 21 август пред Национална Априловска гимназия ще бъде открита една изключителна изложба - "140 години признателност". Тази изложба е съвместна идея между Държавен архив - Габрово и Областна администрация - Габрово. Ще бъдат представени уникални архивни кадри, първите от които датират от 1879 г., като нашата идея е тази изложба да бъде като своеобразен мост между поколенията."

Петък, 25 август, е ден, посветен изцяло на децата. На върха сутринта започват две традиционни състезания - по изкачване на стълбите, които са 890 и 200 деца от цяла България ще се включат, както и състезание по ориентиране. На този ден ще се проведе и открит урок по история.

За 140 години от Шипченската епопея на 9 август е представен специален вестник - юбилейно издание на Национален парк-музей Шипка-Бузлуджа, посветено на годишнината.

На 26 август е кулминацията на честванията. Около 10 часа ще започнат традиционните туристически походи в четири лъча - крайната точка е Шипка. На обяд ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите. А след това предстои най-атрактивната част от тържествата - възстановката на боевете, организирана от Национално дружество "Традиция", съобщи за зрителите областният управител на Габрово Невена Петкова.