Ще имаме ли антикорупционен закон? Министър Цецка Цачева

Темите в този брой на предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Какъв орган за борба с корупциятта предлага ГЕРБ и докъде ще стига в правомощията си той?

В отговор на този въпрос министър Цачева изтъкна, че различните политически субекти имат различна визия по отношение на антикорупционното законодателство. Тя подчерта, че министерският проект е на страницата на министерството за публично разглеждане и вече вървят коментари по него. Финалното му обсъждадне ще бъде на 1 септември от 11 часа.

Цецка Цачева - министър на правосъдието:
"Ние сме акцентирали върху антикорупционната стратегия, която е приета, актуализираната стратегия за съдебна власт като сме стъпили и на извървяната практика от двата предходни законопроекта, които останаха в обществото като закнопроектите "Кунева". Постарали сме се да елиминираме онези фигури, спорни в законопроектите до момента, които не срещнаха подкрепата на народните представители от 43-то народно събрание."

По думите на министър Цачева разширен е кръгът на лицата, спрямо които ще действа законът. Принципите са прозрачност, честност по отношение на навлизането в имуществена сфера при гарантиране на съответните права и свободи на всяко едно лице. Предвижда се единен орган, който да се нарича "Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество" и да се избира от Народното събрание. Това ще бъде колективен орган "при изключително ясна, категорична, прозрачна, разписана процедура за неговия избор".

Цецка Цачева - министър на правосъдието:
"Председателят ще избира по предложения от различните парламентарни групи, а след неговия избор от Народното събрание той ще бъде в правото си да предлага членовете на комисията."

Министър Цачева спомена, че появилият се в публичното пространство законопроект с неясни автори, но предложен на структури на левицата за публично обсъждане, предлага създаването на едноличен орга, който ще се назначава от президента. Макар и с трима заместник-председатели, те няма, по думите ѝ да разполагат с разписани в законопроекта конкретни функции.

Вижте целия разговор с министъра на правосъдието във видеото.