Бул."Прага" - с паваж или с асфалт?

Темите в този брой на предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Представителят на "Спаси София" Борис Бонев коментира, че заповедта на Министерство на културата, с която паважните настилки в центъра на София са обявени за недвижима културна ценност, е доста абсурдна, тя на практика спира развитието на столицата в централната градска част, защото възпрепятства каквито и да било решения за устойчива градска среда. "Паветата трябва да бъдат ценност, въпросът е начинът, по който те бяха превърнати в ценност", заяви Борис Бонев и поясни, че Министерство на културата трябва да ревизира тази заповед, да бъдат проведени обществени обсъждания и направен по-пълен списък на улиците, които трябва да бъдат защитени.

"На всички е ясно, че паветата са по-шумната и по-замърсяващата настилка, а за съжаление нямаме капацитета да поставяме качествена настилка. Виновна е и Столичната община, която е проспала тази заповед и изведнъж е хваната на тясно, когато вече ремонтите се изпълняват", каза още представителят на "Спаси София".

Покана за участие в този разговор е отправена и към Общината, те не са изпратили представител, но са предоставили писмо, с което съобщават, че Столична община е уведомила с писмо Министерство на културата за този ремонт и че проектът за ремонт и разрешението за строеж са издадени преди заповедта, с която се определя настилката да бъде паважна. До момента няма възражения от страна на Министерството по отношение на изпратеното допълнително становище на Общината.