Пътят до село Златолист в окаяно състояние

Темите в този брой на предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Истинско изпитание е за хората да стигнат до манстира "Свети Георги", където е живяла Преподобна Стойна. Половината от пътя не е асфалтиран, осеян е с дупки и камъни. А за празника на Богородица пристигнаха стотици вярващи.

Борислав Петров: “Пътят до храма от селото Катунци просто е в трагично състояние за съжаление. Това е един от най-зареждащите храмове и с много духовност в него.”

Около манастира няма дори кошчета за отпадъци. Посетители са категорични, че мястото трябва да се облагороди. По този начин и хората с трудна или намалена подвижност ще имат по-лесен достъп до храма.

Посетителка: “При всички случаи трябва да се подновят нещата, така че хора като мен в затруднено положение да имат по-лесен достъп.
Мисля, че трябва управляващите да се погрижат за такива свети места и да се отделят повече средства за това.”

Хората вярват, че мястото има силен енергиен заряд. Според тях, ако в храма се помолиш с чисто сърце и душа, молитвите се сбъдват.

От общината в Сандански обясниха, че са изготвили нов проект за рехабилитация на пътя, с който са кандидатствали за отпускане на средства по Програмата за развитие на селските райони.

Кирил Котев, кмет на община Сандански: "Стойността на пътя е около 6 милиона лева, което на този етап е непосилна задача за бюджета на община Сандански. Това, което изчакваме е да видим какво ще се случи с развитие на селските райони и ако там не бъдем одобрени, вече ще мислим други варианти."

И тъй като от кметството не се ангажират със срок за реконструкцията на основния път към храма, ни обясниха, че заради многото поклонници и туристи, които посещават храма в село
Златолист, особено сега през лятото е направен нов път. Той свързва село Рожен със Златолист. Близо 5-километровата отсечка е почистена, изравнена и разширена. Туристите ще
могат да ползват този път и да посетят и двете свети места в района - Роженския
манастир и храма "Свети Георги".