6 години от наводнението в Бисер

В предаването ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Датата 6 февруари 2012 остава траен отпечатък в съзнанието на всички жители на Бисер. 3-метрова вълна връхлита селото и помита всичко след себе си. Водата е заради скъсаната стена на язовир Иваново.

6 години по-късно река Бисерска прилича по-скоро на поточе. Споменът за трагедията обаче не напуска най-възрастния мъж в селото - 94-годишния Боян Николов. Той никога няма да забрави деня, в който видял смъртта в очите! Спасение от водата семейството намерило на покрива на къщата.

Боян Николов (жител на с. Бисер): "Като дойде водата, аз лежах в кухнята. Като се качихме, водата дойде много. Гледаме въртолета дохода да гледа обстановката, какво е положението – нещо да помогне, не не може. Ние само гледаме какво става из това село."

В наводнението Боян Николов губи 2 къщи и помощни постройки. Към момента мъжът живее в най-малкия модел от новопостроените къщички. Разказва, че макар да е на 94 години не спира да прави ремонти, за да рестартира живота си.

Боян Николов: "Почти половината живот в труд, в работа, да направим, да имаме. Взе го и няма. Сега на нова сметка, пак правим. Строих до ония ден – събота. Ама сега ми е направено всичко идеално."

Боян не съжалява, че след наводнението притежава по-малко, отколкото преди бедствието. Притеснен е, че селото е разделено – 34 къщи са построени. Повече от 20 семейства обаче все още чакат.

Боян Николов: "Ние останахме едни с къщи, едни без къщи. На едни направиха, на едни не направиха. На едните, дето направиха - хубаво, ама за другите не е. Това не трябваше да го правят нашите ръководители. Те трябваше на всеки да направят еднотипни къщички, да има на всеки."

Сега повече от 30 семейства водят и дела за имуществени и неимуществени вреди. Очаква се по-голямата част от тях да се гледат през месец март, съобщи адвокатът Марин Марковски. До момента възмездие на първа инстанция за потопа получиха 2 семейства, загубили роднини при бедствието. Софийски градски съд постановил те да получат общо 570 хил.лв. обезщетения от Община Харманли.

Боян Николов: "В нищо не вярвам вече, защото всичкото лъжат, крадат и края няма. Няма оправия. Ако са честни хора и съвестни хора, ще пратят на хората – да има."

На честността и съвестта Боян вече не разчита. Ето защо и всеки ден се взира във водите на река Бисерска. Притеснен е, че бедствието може да се повтори, не за друго, а защото коритото е затлачено и не е почистено.