Федерика Могерини представя стратегията за Западните Балкани

В предаването ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тя посочи, че в момента в Брюксел се съживява идеята за разширяване на Европейския съюз със Западните Балкани. По думите й това е щастливо съвпадение с българското председателство, защото това е нашият основен външнополитически приоритет. Това, което Могерини днес ще представи е един вид пътна карта, която отразява във времето кои държави кога могат да се присъединят към ЕС. Най-конкретната дата, която се споменава касае Черна гора и Сърбия, които биха могли през 2025 година да станат членове на ЕС. За останалите 4 държави от Западните Балкани няма конкретни времеви рамки, още повече че някои от тях не са започнали разговорите за присъединяване.

През последната година след речта на Юнкер през септември м.г. има съживяване на процеса на разширяване, така че българските усилия съвпадат изцяло с усилията на ЕК. Брюксел се опитва по някакъв начин да откъсне тези държави от влиянието на големи световни сили като Турция, Русия или Китай, например.

Десислава Апостолова открои, че в проекта на документа се споменават инвестиции в размер на 1,7 млрд. само за 2018 г. в държавите от Западните Балкани.Вижте видеото.