Боил Банов: За дигитализация на 9 центъра в страната са дадени над 2,5 млн. лв.

В предаването ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Боил Банов, министър на културата, заяви в студиото на "Денят започва", че за да не се допускат повече музейни обири, трябва да се премине към дигитализация, в заснемането и в качването на дигитални носители. "Каквото и да предлагаме, криминалното деяние си остава криминално деяние. Винаги ще има такива деяния. Не само в този музей. Ние работим с органите и на много други места. Проверяваме всеки един сигнал. Някъде се случват лоши работи. Някъде сигналите не водят до нищо."


Той беше категоричен, че музеите не трябва да стават отново държавни, като обясни, че регионалните практики в Европа и по света са ключови за развитието на всяко общество, включително и за опазване на културното наследство. По думите му не можем да подценяваме общините си. Това, че на места има кметове и общински съвети, които нямат отношение към музея, това, че си позволяват, както в Бяла, години наред да не назначават директор на музея, е предпоставка за кражби. "Но в крайна сметка не можем да се откажем от регионалните политики и не бива."

Министър Банов съобщи, че за 9 центъра в страната за дигитализация са дадени над 2 млн. и половина. "Предстои ново подписване за нова част от норвежката програма. Търсим варианти. Технологиите вече са такива, че на много места хората, без да има допълнително финансиране, извършват тази дейност, защото дигитализацията е заснемане."

Човешкият фактор е проблем навсякъде, не само за музеите, проблем е за цялата държава. Министър Банов открои, че стремежът е навсякъде да се повишава квалификацията на кадрите. "В по-голямата част от страната, особено в по-големите населени места, музеите се поддържат на едно сериозно ниво, включително като инвентаризация и в много голяма част - заснети и дигитализирани. Основно проблемът е в по-малките населени места, където става дума за липса или много малко посетители."

Вижте целия разговор във видеото.