Двойният стандарт при храните и вредни ли са добавките?

В предаването ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Промишлено произведените храни се нуждаят в голяма степен от т.н. Е-та или технологичните добавки в храните, които се поставят за тяхната безопасност, но част от тях са и за подобряване на структурата, по-голяма атрактивност и привлекателност за консуматорите", обясни проф. Петрова. До думите ѝ има добавки, без които може - това са оцветителите, особено в сладкарските изделия. Оказа се през последните години, че някои от тях имат вредно действие при децата. Това са оцветителите Е 102, Е 104, Е 110, Е 122, Е 124 и Е 129. Европейско проучване е доказало, че при нормална консумация на бонбони може да се увеличи активността чрезмерно и да се намали вниманието на децата. На тази база при използване на тези оцветители се е взело решение да има на етикета указание.

Проф.Петрова уточни, че не всички Е-та са вредни, не всички са синтетични, част от тях са естествени, включително и от оцветителите.

Пламен Моллов отбеляза, че в интернет има над 50 000 публикации за двойния стандарт и се интерпретира една тема, без да се познава материята. И подчерта, че когато говорим за добавки, трябва да уточним, че става дума за технологични подобрители, а не непременно за опасни вещества. Използват се в много по-ниски концентрации, отколкото са разрешени. Е 140, Е 162 са багрила, които са полезни, пектинът - Е 440 или лимонената киселина - Е 330 - това са полезни добавки, да не говорим за витамин С, който е Е 300, коментира Моллов. Замърсителите от околната среда са по-вредни и те не са обявени на етикета, посочи експертът.

Д-р Любомир Кулински, директор "Контрол на храните" в БАБХ, се включи в разговора по телефона и съобщи, че след две изследвания по темата с двойните стандарти се подготвя и трето, което ще се случи съвсем скоро и ще обхване 4 държави от Централна Европа, като същите проби ще бъдат взети на територията и на българския пазар. Ще бъде направен сравнителен анализ на етикетите, на тяхното съдържание и по преценка на експертите ще бъдат подложени на някои лабораторни изследвания т.н. двойни проби.

"Разликите, които се установиха, са предимно разлики в етикета в съдържанието на продукта, чисто лабораторно продуктите са доста сходни, но има разлика в съдържанието на продукта", уточни д-р Кулински.

Вижте целия разговор в студиото, както и как една майка приготвя за децата си домашна храна, за да е сигурна в качеството ѝ.