Агресията в училище

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

17-годишен, въоръжен с нож, убива свой връстник, когото дори не познава. 11-годишно момче рита в корема момиче от своя клас, което по-късно умира. Случаите не са само тези - много са и това ни дава основание да говорим. С гостите в студиото на "Денят започва" Иван Стамболов - Сула, Елена Кърпачева, училищен психолог в 22 училище в София, и доц. д-р Михаил Околийски, експерт от националния офис на Световната здравна организация в България, коментирахме проблемите в училище. На пряката линия от Министерство на образованието в разговора се включи и служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков.

Трагичният инцидент предизвика Министерство на образованието да вземе бързи мерки за овладяването на агресията. Днес министър Денков ще се срещне със Сдружението на общините, за да обсъдят как да бъде ограничен проблемът с агресията. Проф. Денков посочи, че ще бъде изготвена инструкция, която ще изисква от учителите при такъв инцидент те да се обръщат към медицинско лице. Той допълни, че след среща с министъра на здравеопазването - д-р Семерджиев, е станало ясно, че при сегашните ресурси няма как да се осигури постоянно присъствие на медицинско лице в училище. Има обаче възможност учителите да се обръщат към общопрактикуващите лекари, които да преценят в телефонен разговор дали е нужно да се предприемат следващи стъпки. В по-дългосрочна перспектива ще се търси вариант да се осигурят медицински специалисти в училищата.

vlcsnap-2017-02-28-09h09m50s230Проф. Денков подчерта, че възпитанието на децата е семейно възпитание и по никакъв начин учителите не могат да заместват родителите. "Повечето родители имат това усещане и са готови да помогнат. Проблемът изскача там, където някои от родителите не поемат тази функция и смятат, че щом детето е в училище, училището трябва да изпълни всички техни ангажименти." Той беше категоричен, че трябва да има пълна информация за децата и това е частк от превантивните мерки, които могат да се планират.

 

vlcsnap-2017-02-28-09h41m58s43По думите на Елена Кърпачева детските книжки, които подпомагат възпитанието на децата, са или на тавана, или са отдавна изхвърлени. Те са заменени с компютърни игри, пълни с насилие. Общото безхаберие на родителите и купуването на спокойствие с цената на едно обедняване на детската душа, според нея, е довело до този резултат.

 

 

vlcsnap-2017-02-28-09h46m29s215Иван Стамболов акцентира върху факта, че в света, в който живеем има добро и зло, а никой не ни обяснява как да го изберем. "Учениците се бият един друг тогава, когато на учителя му е забранено да ги бие. И в момента във Великобритания има регламентирано физическо наказание, но то, за съжаление, е останало само в скъпите частни училища. Дали малкият Христо не е бил ошамарен от баща си даскал Ботьо Петков, за да стане човек?", попита той и допълни, че детето не е център на вселената, на който да се внушава единствено, "че е тук само за да се забавлява, да изпитва удоволствие, да е щастливо, да изразява себе си, да му измислят 31 пола, да си избере то един от тях, за да може да изрази то по-добре своята неповторимост, индивидуалност и т.н." То трябва да се научи на търпение чрез смирение и само тогава ще се научи на отговорност и към другите хора.

В центъра на всяка политика не трябва да бъде икономиката, а образованието, категоричен беше той.

vlcsnap-2017-02-28-10h00m11s246Доц. д-р Михаил Околийски заяви, че в България не се работи системно по мерките за ограничаването на агресията, за разлика от много страни по света. Страната ни, за съжаление, все повече се приближава към някои бивши съветски републики, където има истински проблеми с употребата на алкохол, цигари и самото насилие. Правят впечатление усилията на служебното правителство да се направят промени, с които във всяко едно училище да се говори за тези теми - агресия, насилие, за психичното здраве. Всички тези проблеми са свързани с невъзможността на децата да се изразяват.