Две години от убийството на Вероника

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Днес се навършват две години от убийство на студентката Вероника Здравкова във Велико Търново. Родителите намериха истината, но продължават да се борят за справедливост. 23-годишната студентка беше убита на 28-ми февруари 2015 от рецидивиста Илиян Здравков в района на ЖП гарата в старата столица. след като се призна за виновен получи максималната присъда от 30 години затвор.

Около 19.00 часа във фаталната вечер Вероника излиза от работа и избира най-краткият път към дома – черните неосветени пътеки в района на ЖП гарата. Минути по-късно тя е нападната от Илиян Здравков и убита по особено жесток начин. По-късно в съда рецидивистът ще признае, че е убил Вероника, за да открадне дамската й чанта.

„Не мога да си обясня какво е изпитала тя в момента, в който той я е налагал... дали е изпитвала някаква агония, дали е осъзнавала тя какво става с нея, мъча се в продължение на две години да си го обясня... В трагичния момент, когато тя е имала нужда от помощ, аз не съм бил там или никой не е имал, който да я спаси да не е там, където е в момента", разссъждава Трайчо Трайков – баща на Вероника.

Илиян Здравков е заловен пет дни след убийството. Криминалното му досие съдържа шест влезли в сила присъди, а по време на убийството е обявен и за общодържавно издирване. Може би затова рецидивистът е заловен лесно – минути след като убил Вероника се опитал да изтегли пари от дебитната ѝ карта.

„За мен това е човек, който не трябва да е между нас! Съпругата ми и другите около нас за две години ние се променихме коренно. Не сме ония хора, които бяхме, ние се затворихме в себе си, затворихме се в мъката си...", казва Трайчо Трайков.

Почти година и половина след убийството Върховният съд потвърждава окончателно присъдата на Здравков и го осъжда на 30 години затвор при първоначален строг режим. За родителите на Вероника, обаче, борбата продължава. Настояват за премахване на съкратената процедура, която автоматично намалява с една трета присъдата на подсъдимия, ако той се признае за виновен.

„Подготвихме едно отворено до президента и вицепрезидента като с молба да ни приеме и да ни изслуша, съответно да се вземат някакви решения. Не им пожелавам на тези, които могат да променят закона, да са нашето място, но нека да помислят малко и за нас“, казва Трайчо Трайков – баща на Вероника.

Днес на мястото на убийството има паметник на Вероника. Районът и подлезът са осветени. Поставени са пет видеокамери. Вечер има полицейско присъствие.

„Незабавно след този инцидент общината предприе много сериозни мерки, въпреки, че е известно, че тази пътека е държавна и частна собственост, но общината там изгради осветление и монтира видеокамери..Към този момент нямаме регистрирани произшествия в тази област!“, заяви проф. Георги Камарашев – зам.-кмет на Велико Търново.

Тази вечер, точно в 19.00 ч., родители, близки и приятели на Вероника ще извървят последните ѝ стъпки и ще почетат паметта ѝ на мястото на нейната гибел.