Проф. Балтов: Не разбирам д-р Кацаров. Няма да допуснем да страда процесът

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Основните специалисти остават, така че Детската ортопедия и травматология няма да бъде закрита. Това заяви в студиото на "Денят започва" новият директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов по повод скандала в болницата заради решението на завеждащия на клиниката д-р Атанас Кацаров и на още 7 негови колеги да напуснат.

В социалната мрежа Фейсбук д-р Кацаров публикува писмо, в което заявява, че новото ръководство иска да унищожи Детската травматология. Повод за недоволството е реорганизацията заради ремонт на детските клиники в "Пирогов". "В тези условия не мога да продължавам да работя повече. Условията са ужасно отвратителни и стават все по-лоши... Непрекъснато съм спиран... Тези хора, които завзеха властта, променят правилата за всяко едно нещо, включително и за ремонта. И за два дни унищожиха нещо, което съм градил с години. Това става благодарение на начина, по който желаят да направят този ремонт. Нашата клиника изобщо не трябваше да бъде премествана никъде", каза шефът на клиниката за БНТ. Според него разполагането на клиниката на пет различни места, освен всичко друго, носи и опасност за здравето на пациентите. Д-р Атанас Кацаров съобщи, че около 70% от персонала на клиниката в момента се готви да напусне.

Проф. Блатов заяви, че казаното не отговаря на истината. "Не става дума за разпарчатосване и закриване на Детската травматология. Става дума за едно временно преместване в едни стаи, определени точно за децата - някои от тях даже освежени през последните дни", поясни той и допълни, че ще са по-добре обгрижвани в травматологичните клиники. Болничният директор съобщи, че в Травматологията работят над 60 специалисти, като някои вече са заявили готовност да помогнат. "Няма да допуснем да страда процесът", категоричен беше проф. Блатов.

Той заяви, че не разбира действията на д-р Кацаров. Според него не е нормално "един добър специалист да иска да напусне болницата, в която той има сериозна практика и много пациенти, които се нуждаят на него. Той е търсен специалист, децата се нуждаят от него". Проф. Балтов подчерта, че има неудобство с прехвърляне на детската клиника към "възрастното звено", но без това не може да бъде извършен ремонтът в "Пирогов".