95 години от рождението на Апостол Карамитев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Емилия Радева сподели спомен за първата ѝ среща с Апостол Карамитев. Била студентка в първи курс в театралната академия и участвала заедно с курса си в масовките на "Ромео и Жулиета", а Апостол играел Ромео.

"Криехме се зад завесите, когато нямахме излизане, въздишахме... Това беше косвено възприятие на една божествена красота. Той ебил тогава, може би, 24-25-годишен... Ролята, разбира се, това е Шекспир, костюмът, една аура, която те покорява... Очи, зъби... като се засмееше, нещо уникално..."

Според актрисата Карамитев е имал небивала харизма: "утеснява му улицата и сцената". Притежавал е сила, талант, даден свише. Тя разказва за своите роли като партньорка на актьора-легенда.

Първата среща на Филип Трифонов с Апостол Карамитев е на приемните изпити за ВИТИЗ, на третия кръг, когато той се представя със стихотворение в бял стих на Валери Петров.

"Когато го изпълних, беше тъмно в салона и гласът на Карамитев каза: "Можеш ли да кажеш това стихотворение като че ли изобличаваш някого на партийно събрание?"

Въпреки че Трифонов нямал и представа от партийно събрание, успял да каже романтичното стихотворение по начина, поискан от Карамитев.

"И той като взе да се смее... Неговият глас само, другите мълчат. И аз си казах "приет съм".

Васил Стойчев напомни годините 1975-76, когато е изградена камерната сцена на Народния театър. Стойчев огласи молбата на артисти тази безименна досега камерна сцена да получи името на Апостол Карамитев в знак на почит към големия актьор.


Акценти