Писателят Калин Терзийски​: В битката с простащината нищо все още не е загубено

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

След възхищението си от красотата в танцовата зала на салса фестивала Калин Терзийски изрази неохота за разговор по политическа тема. "С политика се занимават предимно стари и грозни хора и затова хората не я харесват", пошегува се той.

След близо 30 години преход, политиците продължават да са дълбоко убедени, че мислят за доброто на народа, смята писателят.

"Но дали знаят какво е народ, какво е добро и какво е добро за народа, това е друг въпрос. Не много от политиците - тия, който съм наблюдавал и тия, които съм изучавал, знаят какво е народ."
Той даде пример с продуцентите в телевизията, които, по негово мнение, са вид политици, защото оформят обществено мнение и ръководят по този начин движенията в обществото.
"Продуцентите винаги казват "така искат хората", това се търси и това хората искат да видят. Аз обикалям сред хората, наистина обикалям ден след ден в малки градчета, къде ли не и всички казват "какви са тия идиотщини, защо мислят, че ние искаме това, защо ни давят с това нещо". Аз си казвам: какво значи "това искат хората"? Ти бил си, другаря продуцент, някога сред тия хора с огромния си джип, за да видиш какво всъщност искат те?"

Според Хаджийски дори рейтингите се манипулират грубо, за да се прикоткват рекламодатели. На фона на адмирациите за агресивното, което се предлага в днешно време, той припомни времената, когато хората са обожествявали Рафаело Санти и Леонардо да Винчи и са се възхищавали от Микеланджело и Бетовен.

Писателят е готов да поведе битката с простащината и е убеден, че има достатъчно стойностни хора, които могат да я водят.

"Нищо не е загубено, ако настояваме на това, което го е имало, защото някои от българите, които са водили народа,у са били и много смели, и себеотрицателни, и изключително трудолюбиви... И ако ние отново настояваме за тези ценности, те ще се върнат и то много скоро."