Има ли заплаха от нова финансова криза в света - Кристалина Георгиева

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

При рекордното увеличение на капитала на Световната банка тази година къде тази влиятелна финансова институция разпределя парите?

Рекордното увеличение е победа за международното сътрудничество, убедена е Кристалина Георгиева. В отговор на въпроса за разпределението на капитала, тя каза, че ЕС, който притежава "27%+ от акциите" на банката, е много активен. Преодолян е, по думите ѝ, и скептицизма на САЩ. А това, което сега банката притежава, ѝ позволява повече действия

"за инвестиции в човешки капитал - качество на образованието, здравеопазване, социална защита, за инфраструктура и все повече дигитална инфраструктура, за да се поставят основите на икономиката на бъдещето, за екология и борба с климатичните изменения. Това за света трябва да бъде приоритет номер 1."

Малко повече от две трети от парите отиват в бедните държави, които имат доход на човек под средния за света, а останалата част - в страните с по-високи доходи на глава от населението, поясни Георгиева.

"Приоритетни държави са тези които правят реформи имат стратегия за инвестиране и там, където виждаме големи резултати. В момента едно от страните, в която работим много активно, е Аржентина. Знаете, те имаха трудности. въпросът е как да направим така, че Аржентина да си стъпи здраво на краката."

Важен момент в работата на Световната банка е какво тя прави за по-сигурен свят. Европа я подкрепя, защото иска да да я види на терен в трудни условия - в Африка, Близкият изток, региони с огромно значение тук, в Европа.

"Ние сме в Ирак, в Афганистан, ние сме навсякъде, където проблемите на развитие и проблемите на сигурността на света са свързани."

Целия разговор с Кристалина Георгиева вижте във видеото.