Акция "Бални рокли" - благотворителност в помощ на другите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Десетки хора от цялата страна, които искат да дарят своите абитуриентски тоалети на младежи, които не могат да си позволят тоалет за бала, се обединиха във Фейсбук група. Идеята за благотворителната кампания е на Ивет Ичкова от Горна Оряховица, която преди година имала желание да дари своята рокля, но без малко не станала жертва на измама.

Повече за благородната инициатива разказват в "Денят започва" кореспондентите на БНТ в старата столица.

Ивет Ичкова била абитуриентка преди седем години. Спомня си, че тогава родителите ѝ нямали възможност да ѝ купят скъп тоалет за бала, но въпреки това блеснала в скромна, семпла рокля, която и до днес пази.

"С много труд и с много мъка майка ми отдели не много - 80 лева, да се ушие тази рокля, не е от магазина. Беше много вълнуващо, сами си правехме прическите и гримовете, защото там беше много скъпо", спомня си Ивет.

Заради сантименталния спомен преди година Ивет решила да зарадва със своята рокля някоя абитуриентка, която не може да си позволи тоалет за бала. Така попаднала в едно от Фесбук групите, в които добри и състрадателни хора подаряват абитуриентските си тоалети и за малко не станала жертва на измама.

"След което се натъкнах на некоректни момичета, които вземат артикулите и след това ги продават. Много ми стана мъчно, всеки ден се убеждавам, че има все по-некоректни хора", казва тя.

Неприятна случка обаче я провокирала да създаде нова страница, в която да обедини всички, които искат да дарят абитуриентските си тоалети. Така тази година ще осъществи голямата си мечта да зарадва с рокли и костюми за бала младежи от един от домовете за деца лишени от родителски грижи във Велико Търново.

"Може да дадем пример на други момичета да си дарят своите рокли, да зарадват някои деца от някои домове, които нямат възможност, нямат родители. В тази страница сме решили да се качват тези рокли, със снимка на роклите, с описанието", разказва Ивет.

Само 20 дни след като създала страницата Ивет вече има много последователи, готови да се включат в благородната инициатива. А една от жените, която се запалила по идеята, дори решила да подари безплатен грим и прическа на абитуриентките.

"Реши да помогне като направи прически и още едно момиче се отзова. Само че ще бъдат непрофесионален грим и прическа, но все е нещо. Имаме и обувки събрани, обеци, гердани", изрежда Ивет.

Тя се надява до месец май на идеята ѝ да откликнат още много хора.