Пчеларите очакват сериозни загуби през следващите месеци

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Дългата и изключително студена зима тази година доведе до загуби в пчеларския бранш. Това отчитат производители на мед във великотърновския регион. Част от пчелните семейства вече са умрели, поради невъзможността да излизат извън кошерите и да набавят необходимите хранителни запаси. Голяма смъртност и загуби се очакват и през пролетта, когато започва и третирането на земеделските земи с химически препарати.

Подробностите от Зорница Илиева и Кристиян Минков в "Денят започва".

Въпреки че българската медоносна пчела е зимноустойчива дългия период на задържане на температури под -15 градуса оказа негативно влияние върху тях.

"Тук от тези три-четири дни, които бяха топли и можеше да се направи някакъв бегъл осведомителен преглед на пчелните семейства, има сведения от колеги, които са се обадили, че има смъртност", обясни Тодор Найденов - председател на пчеларски съвет – Велико Търново.

Величко Тодоров е производител на акациев био мед от 30 години. Казва, че тази година смъртността на пчелите при него е по-висока сравнение с миналата година. Това ще наложи и допълнително захранване на семействата, което ще увеличи съответно и разходите му.

"Отразява се особено на по-слабите, докато силните семейства не ги бърка, защото те си имат достатъчно температура. Но за по-слабите семейства, особено отводките, студът е някакъв процент по-голяма консумация на мед. Забелязвам, че има по-голям подмор на пчелите относно студа сигурно", каза още Тодоров.

За съжаление, смърт на пчелни семейства се очаква и през пролетта, когато започва пръскането на земеделските земи с препарати. До края на месец април загубите може да достигнат до 30%.

"И основна причина за това ще е влиянието на пестицидите, особено никотиноидите, те са системни, свръхтоксични. Отровите преминават през растението, стигат до нектара и прашеца, щом го консумират пчелите с течение на времето, той се натрупва и започва да влияе. Губят памет и не могат да се върнат обратно в кошера след като са излезли за храна. По тази причина, семейството отслабва и накрая загива", допълни пчеларят.

Въпреки че и тази седмица отново се очакват ниски температури, пчеларите са категорични, че този проблем лесно ще бъде преодолян. В края на месеца се очаква да започне ново захранване на пчелните семейства, което ще ги поддържа до затопляне на времето. Към момента няма опасност от недостиг на мед, но е възможно увеличение на цените на по-качествени видове като акациев и манов, например.