Фандъкова е възложила независима проверка за причините за аварията с „Топлофикация“

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че от "Топлофикация-София" работят денонощно по отстраняването на проблема, който остави няколко квартала в столицата без парно и топла вода. По думите ѝ ремонтните дейности при пробива на "Цариградско шосе" вече са приключили и пълненето на системата вече е започнало. Това обаче било бавен процес и не се нае да прогнозира кога ще бъде възобновено напълно топлоподаването.

„Тази нощ бях на място без предупреждение, за да проверя, защото за мен е изключително важно да се работи денонощно, защото за хората цялата ситуация, която продължава дни наред, е изключително неудобна. Така че най-важното в момента е да се възстанови топлоподаването“, посочи Фандъкова.

„В същото време ръководството на дружеството забави надежда информация, затова още във вторник разпоредих да правят ежедневни брифинги, да информират хората“, отбеляза още столичният кмет. Тя допълни, че е поискала днес, на заседанието на Столичния общински съвет да бъде изслушано ръководството на „Топлофикация“ София за причините и за действията по отношение на аварията. „Най-важно е да се възстанови топлоснабдяването, но след това ще започнат проверките на всички нива, за да се установи начинът на действие. Никой не е застрахован от аварии, но е много важно хората на бъдат навреме и надеждно информирани“, каза още Фандъкова.

Тя е възложила независима проверка от експерти от Техническия университет, за да се установят причините за аварията, която била най-голямата от 20 години насам. Фандъкова обеща, че ще сезира компетентните органи за причините за аварията, защото има спор. "Топлофикация" твърди, че има токов удар, ЧЕЗ твърди обратното.

Ситуацията с инвестицията в „Топлофикация – София“ е, че през годините на прехода не са правени никакви подмени на топлопроводи, каза още Фандъкова.

Тя подчерта, че в най-тежките ситуации при обилните снеговалежи не е била блокирана работата на столицата. Градският транспорт се движеше при зимни условия през цялото време. Ние имаме строги условия по договорите, така че се плаща на фирмите за реално свършена работа. За януари незаплатените средства са в размер на над 2,5 млн. лв. – санкциите за фирмите, които не са свършили дейността, която е трябвало да извършат, поясни Фандъкова.