Зачестиха пожарите заради непочистени комини

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Случаите на пожари вследствие на непочистени и неподдържани комини и неправилно използване на отоплителни уреди зачестяват в цялата страна. От регионалната дирекцията на пожарна безопасност във Велико Търново са категорични, че притеснителните данни се превръщат в тенденция с всяка изминала година. Не са малко и случаите с фатален край. Това е и повод за репортерска проверка на кореспондентите ни в старата столица.

Какво ни съветват експертите – вижте в репортажа на Зорница Илиева и Кристиян Минков в "Денят започва".

През изминалото денонощие във Велико Търново е регистриран поредният случай на опасен пожар. Един от комините в жилищна кооперация се запалва и излага на риск живота на десетки души. За щастие, жертви и пострадали няма. Но за съжаление, броят на подобни инциденти във великотърновско се увеличава – от началото на годината регистрираните запалвания на комини са 50, а жертвите до момента са три.

"Основната причина за запалването на комините е тяхното непочистване. В един случай имаше двама загинали в село Хотница, поради неправилно монтирано коминно тяло - хората се бяха задушили. Причините все още не са докрай изяснени, но най-вероятно е от неправилно ползване на печка на твърдо гориво", каза гл. инспектор Николай Александров – отдел "Превантивна и контролна дейност" – РДПБЗ, Велико Търново.

Експертите са категорични, че и изключително студеното време тази зима допринася за увеличаването на подобни инциденти. Потреблението на твърдо гориво в момента е високо и хората трябва да са изключително внимателни, предупреждават още от пожарната във Велико Търново.

"Преди началото на отоплителния сезон задължително трябва да се извърши ревизия и почистване на коминните тела, което включва и външния оглед на комина за напуквания и ако има такива, трябва да се отстранят. Трябва да се почистят кюнците на печките на твърдо гориво. Но за съжаление, повечето хора пренебрегват или омаловажават тези мерки, които трябват да се вземат и много често това води до фатални последици", обясни гл. инспектор Александров.

От това най-много се страхува и Милена Александрова. Жената казва, че не веднъж е съветвала своите съседи да направят общо почистване на всички комини в блока, където живеят.

"Всеки се дърпа и не иска да даде. Това ме притеснява много, ама като не са съгласни всичките, аз какво мога да направя. Оня ден съм си чистила сама с една дълга тел и четка, докъдето стигне, за себе си", сподели Милена Александрова.

Въпреки че излиза двойно по-скъпо, все повече хора прибягват към отоплението на ток и газ.

"Аз се отоплявам на климатик. Смятам, че е най-безопасният начин", каза Милчо Тодоров.

"Зависи, ако не са открити реотаните, ако е радиатор, това е най-безопасният начин, да! И парно, разбира се, централно парно, ако е възможно", добави Стела – жител на Велико Търново.

Освен насоки за безопасно използване на печки на твърдо гориво от пожарната във Велико Търново съветват и всеки, който използва настолни електрически уреди за отопление. Те трябва да бъдат разположени поне на 50 см от предмети или дрехи и да бъдат поставени на изолираща платформа.