Настаниха две момчета от Афганистан в Широка лъка. Местните хора недоволстват

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Жителите на Широка лъка остро реагираха срещу настаняването на деца-бежанци в Дома за деца лишени от родителска грижа в селото. Две момчета от Афганистан - на 16 и 17 години, вече са пристигнали в дома. Настанени са от Агенцията за бежанците чрез Дирекция "Социално подпомагане" - Сердика, София. Подробностите от Величка Петкова и Костадин Георгиев в "Денят започва".

На събрание снощи жителите на Широка лъка настояха час по-скоро момчетата да бъдат изведени от дома и селото. Местните хора заявиха, че не са против младежите бежанци, но в същото време бяха категорични, че Широка лъка не е мястото за тях. Притесненията им са много – езикова бариера, възрастта на настанените. Родителите се страхуват и за децата си, които учат в основното училище и са по-малки.

"Моите деца са в пети клас. Това означава, че аз по цял ден ще ги мисля как ще отиват на училище, как ще се връщат", каза Живка Славчева – родител.

"Населението е толерантно ние сме го доказали в годините. Тука не става въпрос за толерантност. Дори ако щете става въпрос за доброто на тези две момчета, не им е мястото тука", заяви Константин Домашенко - родител.

"Ние не можем да им дадем адекватна грижа. След това, нямаме постоянно полицейско присъствие в селото", отбеляза Маруся Бочукова – директор на основното училище.

"Никой няма да отиде в такова село, архитектурен резерват, където вече има двама. След няколко дни, понеже няма да сме реагирали сигурно достатъчно, ще ни изпратят още 22", реагира Величка Райчева – жител на селото.

От Регионалната дирекция "Социално подпомагане" в Смолян казаха, че в случая става въпрос за деца на чужди граждани, които са в риск и са с мярка полицейска закрила. По думите на директора Петя Пампорова младежите ще бъдат наблюдавани и в дома в Широка лъка те ще бъдат по-добре обгрижени, отколкото в бежански център.

"Институциите, които са взели това решение, трябва да го преразгледат, защото ако решат на някой от район "Сердика" проблема, ще създадат друг проблем, който е в район в Широка лъка", подчерта Стоянка Тенова - директор на НУФИ.

От кметството вече са подготвили обжалване на заповедите за настаняване на младежите, уведомен е и министъра на вътрешните работи. А местните хора събират подписка и се готвят за гражданско неподчинение.