Ангел Найденов за отбраната и сътресенията в левицата

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Поех ангажимент към роднините на загинали български военни в Кербала през 2003-а да се разсекрети това, което може. Моята цел е да осигуря достъп до информацията за атаката в Кербала такава каквато се съдържа в документите, а не да правя анализи с 10-годишна давност или да търся виновни - не е моя отговорност, а и нямам права. Това заяви в "Денят започва" военния министър Ангел Найден по повод разсекретяването на доклада за терористичната атака срещу българската военна база в Кербала на 27 декември 2003 година.

 vlcsnap-2014-01-21-09h35m10s207"В документите не видях основание да се твърди, че "политиците са натиснали военните" за участие в тази мисия. Този доклад не ми изглежда напудрен или доклад, който прикрива истината", добави Найденов и препоръча да не се търсят конспирации.

"Няма как да се предпазим от хора, които ще казват, че работят за БСП, а всъщност правят това за АБВ. Колкото и да са строги правилата в устава или да е желязна партийната дисциплина, ако липсва персоналната отговорност на всеки един от нас, резултатът няма да е добър", заяви Найденов по повод последните събития в лявото пространство и проекта на президента Първанов. "Понякога артистичната волност на поведението вътре в партията трябва да отстъпи на място на общи правила, на стремежа да постигнем една обща цел и това е успехът на общността. Общността е БСП, а това, което търсим, е успехът на листата на БСП", продължи той. Намерението да се излезе с паралелна листа, за която да работят членове на БСП, автоматично ги поставя извън партията. "Не е необходимо да бъдат изключвани, не е необходимо да бъдат принуждавани да напускат БСП. Аз съм убеден, че една част от тях очакват тъкмо това, за да излезат с ореола на жертви, мачкани от собствената си партия. Не това е атмосферата в БСП", подчерта Ангел Найденов.

 vlcsnap-2014-01-21-09h28m01s125На съвещанието в Пловдив всички се убедиха във високата степен на мобилизация на нашите структури и това е нагласата на огромната част от членовете на БСП и на хората, които се доверяват на ръководството на партията, каза Найденов. "Голямата тревога не са поражда от факта, че се прави опит да се съживи АБВ като гражданска инициатива или дискусионен форум... Голямата тревога, и към това трябва да бъде насочено вниманието, се поражда от факта, че се заявява намерение за регистриране на паралелна листа на листата на БСП - това е конкурентна листа, която ще отнема гласове от листата на БСП. По този начин тя работа за интереса на ГЕРБ, естествено", коментира ситуацията в соцпартията Найденов и добави, че се виждат опити в АБВ да се разграничи критиката към ръководството на БСП от подкрепата за правителството на Орешарски.

Според военния министър посещението на депутата от БСП Страхил Ангелов в Сирия е неуместно и лишено от смисъл. Той е убеден, че ще има санкция след като Ангелов бъде изслушан от парламентарната група. Найденов категорично отхвърли обвиненията, че страната ни снабдява с оръжия режима на Башар Асад и заяви, че те не отговарят на действителността.

Вижте всички теми в предаването ТУК