Най-добрите филми на 2013-а

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Два филма си поделиха голямата награда на Гилдията на американските продуценти за най-добър филм за 2013 година. Весела Георгиева събра подробности в репортаж в "Денят започва".

Това са „12 години в робство” на режисьора Стив Маккуин и „Гравитация” на Алфонсо Куарон. Хитовата анимация „Замръзналото кралство”, в чийто екип участва и българката Светла Радивоева, беше отличена като най-добър анимационен филм.

Хитовите ленти „12 години в робство” и „Гравитация” вече спечелиха по един Златен глобус за най-добра драма и за най-добра режисура. Миналата седмица космическият трилър „Гравитация” получи рекордните седем награди „Изборът на кинокритиците” на церемония в Санта Моника. От гилдията, обаче, обявиха за най-добър филм драмата „12 години в робство”.

Наградите на Гилдията на продуцентите обикновено се смятат за много точен "барометър" за това кой ще е победител в надпреварата за „Оскар”-ите в най-важната категория - тази за най-добър филм. Този път, обаче, продуцентите запазиха интригата, като отличиха едновременно две ленти.

”Фактът, че стоим сега тук, е вълнуващ момент,но по-важно е, че успяхме да направим този филм и се гордеем много с него”, казва Стив Маккуин.

Най-добрият анимационен филм за миналата година според американските продуценти е „Замръзналото кралство”. В екипа на хитовата анимация има и българска следа – асистент-аниматорът Светла Радивоева. Преди броени дни филмът получи „Златен глобус” и беше номиниран за „Оскар”. Златните статуетки ще бъдат раздадени на церемония на 2 март.

Вижте всички теми в предаването ТУК